TABOR 4. A IN 4. C – RAZRED (ČETRTEK, 23. 11. 2023 – 4. DAN)

Vsak pravi Martin Krpan mora znati jahati kobilico, zato so se tudi učenci Osnovne šole Martina Krpana naučili jahati islandske konje. Najprej so jih skrbno skrtačili, nato pa jih osedlali in zajahali. Izvedeli so, da imajo islandski konji izredno radi mraz, zato jih pri gibanju na prostem niti najmanj ni motilo dejstvo, da je bila zunaj slana. Ugotovili so, da rek, »zdaj sem pa na konju«, ki ga človek uporablja takrat, ko mu nekaj uspe po dolgotrajnem trudu še kako drži. Ne vemo, kolikokrat ste že sami zajahali konja, ampak učenci so danes ugotovili, da to ni prav nič lahka naloga.

Odšli so na sprehod v Avstrijo. Ogledali so si mejni kamen, ki ločuje Slovenijo in Avstrijo. Marsikateri od njih še ni z eno nogo stal v Sloveniji, z drugo pa v sosednji državi.

Sončno dopoldne je del učencev izkoristilo za pohod na Žavcarjev vrh. Pri koči jih je pričakalo sonce in vabilo na klop’ce, na katerih so učenci iz naravnih materialov kot so storži, lišaji, listi posebne oblike in barv … izdelali okraske, s katerimi so v pričakovanju čarobnega meseca decembra, okrasili jelko.

Popoldne so znova odšli v gozd. Obiskali so krmišče, kjer lovci pozimi krmijo živali. Spoznali so razliko med dvema drevesoma: »gospo« jelko in »gospo« smreko. Nabrali so dračje, suhe jelkove veje, različno debele palice, nato pa s pomočjo kresila zakurili ogenj ter si na njem spekli okusen prigrizek iz moke, vode in soli = nekvašen kruh. Ker peka kruha zahteva čas, so si le-tega učenci krajšali s petjem slovenskih ljudskih, ponarodelih in umetnih pesmi. Zadonele so šolska himna, Siva pot, »zapeli« so Čuki, Vlado Kreslin, Nina Pušlar.

Po večerji so se igrali z družabnimi igrami kot so soma kocke, twister, šah, tangram in še in še.

Večer se je zaključil z branjem zgodbe z dvema koncema, ki jo je napisal Marcus Pfister: Maks in progaste miške.

Učenci sami so dan opisali z naslednjimi besedami: »Danes je bilo super, zanimivo, dobro, veselo, lepo, zabavno, barvito, kičasto, ustvarjalno, v redu, previdno, poučno, dišeče, tiho, spretno, živahno.«

Prevoz je sofinanciral Šolski sklad Osnovne šole Martina Krpana

                                                                                                                 učiteljice Anja J., Anka J. in Maja O.

Dostopnost