TABOR 4. A IN 4. C – RAZRED (SREDA, 22. 11. 2023 – 3. DAN)

Za nami je čudovit dan. Prebudilo nas je sonce, ki si je »izborilo« pot skozi meglo in oblake. Odpravili smo se na pohod na Žavcarjev vrh. Na poti do vrha smo si ogledali starejšo hišo, v kateri so nekoč živeli prebivalci pobočja Kozjaka. Na vrhu smo pojedli malico, nato pa ustvarjali iz naravnih materialov. Spoznali smo islandske ponije, z Magnusom, vodjo črede, Triso in Bibo na čelu. Prijazno so nas sprejeli na svoje hrbte in nas ponosno popeljali po menaži.

Popoldne smo se znova preizkusili v gradnji bivakov v gozdu ter igrali pastirske igre. Ugotavljali smo, kako preproste, a hkrati zabavne igrače so zabavale otroke, ki so na pašniku pasli črede goveda ali drobnice.

Večer nam je postregel z jasnim nebom. Skozi teleskop smo opazovali Jupiter in njegove 4 Galilejeve lune, Saturn z obročem ter Luno, na kateri so bili lepo vidni njeni kraterji. Nato smo se odpravili na travnik, kjer ni svetlobnega onesnaževanja. Tam smo si s prostim očesom ogledali Veliki voz, Mali voz, zvezdo Severnico, Kasiopejo, zvezdno kopico Plejade, ozvezdje Laboda, ozvezdje Oriona, skupaj z zvezdo Betelgezo, deveto najsvetlejšo zvezdo nočnega neba, oranžno zvezdo, ki sveti v ozvezdju Bika – Bikovo oko, ozvezdje Liro, ter najsvetlejšo zvezdo v njem, Vego.

Večer smo zaključili ob prebiranju pravljice slovenske avtorice Helene Kraljič z naslovom Dve želji, ki pripoveduje o konjih Benku in Cimetu.

Prevoz je sofinanciral Šolski sklad Osnovne šole Martina Krpana

                                                                                                                 učiteljice Anja J., Anka J. in Maja O.

Dostopnost