33. nacionalni otroški parlament

Danes, 11. 4. 2023 je potekal v Državnem zboru 33. nacionalni Otroški parlament. Osrednjeslovensko regijo je zastopala delegatka naše šole, Hana Pikalo in odlično opravila svoje delo.

Mladi parlamentarci so v okviru letošnje teme – duševno zdravje otrok in mladih – v dopoldanskem delu razpravljali v štirih delovnih skupinah, nato pa še na plenarnem zasedanju, ki so se ga udeležili tudi premier Robert Golob in nekateri ministri ter predstavniki drugih nacionalnih institucij. Spregovorili so o tem, kaj je duševno zdravje, o vplivih okolja na duševno zdravje, o virih pomoči ter o spremembah za krepitev razvoja.

Udeleženci so v uvodu poudarili, da je po epidemiji covida-19 njihovo duševno zdravje bistveno slabše, zato se želijo o tem pogovarjati.

V plenarnem delu zasedanja, ko so predstavili ugotovitve in nanizali svoje predloge, osnovnošolci poudarili pomen prijateljev in pogovorov z njimi o svojih težavah. Ob tem so nekateri menili, da imajo zunaj šole premalo prostora za druženje s prijatelji, predlagali so dejavnejše odmore med poukom in dodatne športne dejavnosti ter ukinitev ocen pri nekaterih predmetih, kot sta likovni pouk in šport.

V popoldanskem času je sledil še vodeni ogled Državnega zbora in kosilo.

Dostopnost