EKSKURZIJA NA KRAS, V TRST IN SLOVENSKO ISTRO

V sodelovanju z OŠ Polje smo izvedli dvodnevno ekskurzijo za učence, ki se posebej udejstvujejo in dokazujejo na področju zgodovine in geografije. Odpravili smo se na Notranjsko, Kras, v slovenski del Istre ter na Tržaško. Program je bil bogat in je obsegal vsebine z različnih področij. Tako smo si ogledali edinstveno, še vedno naravno ohranjeno Križno jamo ter botanični vrt v Sežani. Sprehodili smo se po Trstu in obiskali Narodni dom, kjer nam je prijazna knjižničarka predstavila zgodovino stavbe in usodo Slovencev v času fašizma in po njem.

Občudovali smo mnoge cerkve, tudi sinagogo, videli rojstno hišo Žige Zoisa, in stavbo, v kateri je v času reformacije deloval krožek škofa Petra Bonoma, katerega član je bil tudi Primož Trubar. Dan smo zaključili na Cerju, kjer smo obiskali pomnik braniteljem slovenske zemlje.

Po večerji in malo krajši noči je sledil nekoliko bolj sproščujoč program v soboto, ko smo obiskali sušilnico pršuta, akvarij in muzej školjk. Prosti čas v Kopru smo izkoristili za krajše sprehode, kosilo, nekateri pa tudi za drsanje. Dan smo zaključili v Šavrinskem gričevju z obiskom prave istrske hiše in torklje.

Za nami sta tako dva lepa dneva, polna novih znanj in doživetij, tudi burje, ki nas je v petek nekoliko ohladila.

Učenci so bili na vseh ogledih pohvaljeni, tako da smo ponesli dober glas o naših šolah. Sedaj pa jih čaka še izdelava predstavitev, s katerimi vam bodo predstavili še svoje vtise.