Tradicionalni slovenski zajtrk

19. 11. 2021 – ZAJTRK S SADJEM – SUPER DAN!

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11.2021, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že enajsti po vrsti.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk ima slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!« . Navezoval se bo namreč na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Zakaj je potrebno zajtrkovati?

  • Tisti, ki zajtrkujejo redno, imajo več energije za učenje od tistih, ki ne. Prav tako imajo boljši spomin, hitreje reagirajo, so bolj miselno zbrani in hitreje računajo.
  • Najbolje je, če zajtrkuješ različne vrste kruha iz polnovredne moke, žitne kaše in kakšen izdelek iz posnetega mleka. Ta živila namreč počasi dvigujejo sladkor v krvi, ki ga možgani nujno potrebujejo za svoje delovanje.
  • Si že slišal rek »5 na dan?« govori o tem, da moramo pojesti vsaj 5 različnih vrst sadja in zelenjave na dan.
  • Ali veš da redni in zdravi obroki pomagajo vzdrževati priporočeno telesno težo? Zakaj? Če obroke izpuščamo, telo to razume kot znak, da sledi obdobje lakote, zato ob prvem naslednjem obroku intenzivno shranjuje zaloge v maščobe, ki jih hrani za ”slabe čase”.
  • Človek se dobro počuti le, če je sit in ni žejen. Poskrbeti pa mora tudi, da se gibljemo vsaj eno uro na dan.
  • Pomembno je kaj ješ in od kod prihaja hrana, ki jo položiš na mizo. Hrana, ki je pridelana v Sloveniji, pravimo lokalno pridelana hrana. Taka hrana vsebuje več vitaminov in manj konzervansov ter barvil, in je zaradi kratkih poti, ki jih je opravila, tudi manj onesnažila okolje.

Maruša Brecelj, organizatorka šolske prehrane