EKSKURZIJA V POMURJE IN NA HRVAŠKO

Skupaj z OŠ Polje smo  izvedli ekskurzijo za učence, ki kažejo nadarjenost, velik interes ali viden napredek pri predmetih GEO in ZGO.  Pot nas je vodila preko Velenja na Koroško, v Vitanje, nato pa v Pomurje, natančneje  v Filovce. Soboto  smo pričakali v Rakičanu , od koder smo pot nadaljevali v Ižakovce, nato prestopili mejo in šli v Krapino, za zaključek pa še v Kumrovec. Spoznavali smo raznolike pokrajine ter njihovo bogato naravno in kulturno dediščino.

DSC07846 DSC07866

DSC07873 DSC07885

 

V Velenju smo v inštitutu  ERICO prisostvovali poučnemu predavanju o posledicah izkopavanja premoga ter skrbi za okolje, nato pa smo se popeljali še na terenski ogled Velenja in Šaleške doline.

V Vitanjah smo si v  Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij ogledali razstavo o velikem  vizionarju, Hermanu Potočniku Noordungu , ter poskušali izdelati avtomobilček, ki ga je poganjal zrak iz napihnjenega balona. Seveda smo jih tudi preizkusili in bili kar uspešni.

Po daljši vožnji so prispeli v Filovce, nekoč pravo lončarsko vas, kjer je bila lončarska dejavnost doma skoraj pri vsaki hiši. Ogledali smo si pravo panonsko hišo, seveda pa tudi prikaz izdelave lončene posode na lončarskem kolesu ter pravo, še delujočo lončarsko peč. Na koncu smo poskusili še sami izdelati manjšo posodo, a se je izkazalo, da za lep izdelek potrebujemo  še veliko, veliko vaje.

Soboto smo začeli z vožnjo iz Rakičana proti Ižakovcem. Z brodom smo se popeljali na desni breg Mure, spoznali težko delo burjašev, ki so utrjevali njene bregove, na koncu pa pokukali še v plavajoči mlin.

Učence je zelo navdušil Muzej  neandertalcev v Krapini, ki mu je po krajši vožnji sledil ogled muzeja na prostem v Kumrovcu. Seveda smo obiskali rojstno hišo Josipa Broza Tita in se skušali vžitevi v življenje pred dobrim stoletjem.

Ekskurzija (poimenovali smo jo “Od neandertalca do vesolja”) je odlično uspela, učenci so bili zadovoljni in so se z lepimi vtisi in obogateni z novimi znanji in spoznanji vrnili domov.

Ostale fotografije si lahko ogledate v galeriji.