EKSKURZIJA SEDMOŠOLCEV V CELJSKO KOTLINO

Danes smo se s sedmošolci odpravili na ekskurzijo v Celjsko kotlino. Spoznavali smo geografske značilnosti pokrajin na poti, večina ekskurzije pa je bila namenjena zgodovinskim vsebinam.

DSC07748 20150506_130032 DSC07756V Šempetru pri Celju smo si ogledali rimsko nekropolo. Natančno so nam predstavili rimsko družbo in pokope umrlih, obenem pa smo obnovili znanje o grški mitologiji (pokazalo se je, da nam odlično gre). Ogledali smo si tudi ostanke rimske ceste. Sledil je ogled jame Pekel, ki nas je navdušila z bogatim kapniškim okrasjem, hkrati pa smo se v njej prijetno ohladili. Naša naslednja postaje je bilo Celje. V Knežjem dvorcu smo se sprehodili skozi ostanke rimske Celeie. Mesto je bilo po videnih ostankih sodeč  zares izjemno lepo. Sprehodili smo se tudi po originalni cesti iz rimske dobe, ki je vodila skozenj. Ekskurzijo smo zaključili na Starem gradu nad Celjem, kjer so prebivali tudi Celjski grofje. Ob zanimivi pripovedi smo si lahko živo predstavljali utrip grajskega življenja. Povzpeli smo se na Friderikov stolp (seveda po slišani zgodbi o njem in Veroniki Deseniški), od koder se nam je odprl izjemen pogled na vso Celjsko kotlino.

Za zaključek naj dodam še to, da so bili učenci pohvaljeni prav od vseh kustosov in vodičev, saj so bili na vseh ogledih zelo pridni in pokazali so tudi veliko znanja.