Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11.2020, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel v šoli, kot v preteklih letih, temveč se bo zajtrk z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom, pozajtrkoval kar doma.

Zakaj je potrebno zajtrkovati?

  • Tisti, ki zajtrkujejo redno, imajo več energije za učenje od tistih, ki ne. Prav tako imajo boljši spomin, hitreje reagirajo, so bolj miselno zbrani in hitreje računajo.
  • Najbolje je, če zajtrkuješ različne vrste kruha iz polnovredne moke, žitne kaše in kakšen izdelek iz posnetega mleka. Ta živila namreč počasi dvigujejo sladkor v krvi, ki ga možgani nujno potrebujejo za svoje delovanje.
  • Ali veš da redni in zdravi obroki pomagajo vzdrževati priporočeno telesno težo? Zakaj? Če obroke izpuščamo, telo to razume kot znak, da sledi obdobje lakote, zato ob prvem naslednjem obroku intenzivno shranjuje zaloge v maščobe, ki jih hrani za ”slabe čase”.
  • Človek se dobro počuti le, če je sit in ni žejen. Poskrbeti pa mora tudi, da se gibljemo vsaj eno uro na dan.
  • Pomembno je kaj ješ in od kod prihaja hrana, ki jo položiš na mizo. Hrana, ki je pridelana v Sloveniji, pravimo lokalno pridelana hrana. Taka hrana vsebuje več vitaminov in manj konzervansov ter barvil, in je zaradi kratkih poti, ki jih je opravila, tudi manj onesnažila okolje.