Vtisi ob koncu drugega tedna pouka na daljavo

Pozdravljeni starši in učenci,

mineva drugi teden dela na daljavo. Upamo, da ste zdravi in vam drugačna oblika dela ne povzroča prehudih težav. Internetne povezave občasno ne delujejo, ker je preveliko število uporabnikov. Ne obremenjujte se s tem. Poskusite kasneje, najbrž bo šlo. Roki za delo so postavljeni okvirno, naredite kolikor zmorete v danem trenutku.

Učenci, ki še niste uspeli vzpostaviti stika z učno snovjo, prosimo, da to storite. Sporočite svojim razrednikom v čem je težava, da skupaj najdemo pot do rešitve. Od 23. 3. dalje so vse naloge na spletni strani šole v SPLETNIH UČILNICAH http://osmkucenje.splet.arnes.si/. Geslo ni potrebno.

Dejstvo je, da moramo vsi skupaj malo stisniti zobe in se prilagoditi situaciji, ki trenutno vlada v svetu. Vsi se strinjamo, da ni lahko. Pomembno je, da se tega zavedamo in si skušamo zadeve čim bolj poenostaviti in se ne obremenjevati s stvarmi, ki niso potrebne.

Delo na daljavo je namenjeno stiku učenca s šolo, z učenjem. Prav je, da mu starši pomagate pri tehničnih zadevah in ga spodbujate pri delu, ni pa potrebno, da ste ves čas njegov učitelj. Kar otrok zmore narediti sam, naj tudi naredi. Tudi v tem času je potrebno še bolj krepiti otrokovo odgovornost, samostojnost in mu tako dvigovati samozavest, kaj vse zmore sam. Na ta način se učenci učijo tudi funkcionalne pismenosti. Z otrokom naredite urnik dnevnega poteka dela – delo za šolo naj večinoma poteka dopoldne, da boste lažje uskladili vse dejavnosti. Po šolskem urniku naj si otrok označi že opravljene dejavnosti za tisti dan.

Predlagamo, da starši otrokom pomagate naloge “naložiti” iz spleta na domač računalnik v obliki Wordove datoteke v npr. mapo ŠOLA NA DALJAVO (tako ne bo težav z internetno povezavo) in otrok naj se potem potrudi v čim večji meri sam narediti naloge. Ne zahtevamo, da naloge in gradivo tiskate. Mi se bomo trudili, da omogočimo šolsko delo tako, da bo dosegljivo učencem. Pripravljamo anketo za učence, kjer nas boste seznanili, kako poteka delo na daljavo. To nam bo dobrodošla informacija za delo naprej.

Časi res niso lahki, a bomo zmogli. Pomembno je, da se držite preventivnih ukrepov, ostajate doma in se na svežem zraku zadržujete sami (oziroma z vašimi družinskimi člani).

Delo za šolo je pomembno, a je le del našega življenja. Zato se ni vredno zaradi tega jeziti, prepirati, se slabo počutiti, krhati družinskih odnosov. Naj bo čas, ko moramo biti vsi skupaj doma, čas za družino, pogovore, dobro počutje in občutek varnosti. Skupaj zmoremo.

 

Ostanimo zdravi. Srečno!

 

Barbara Žitnik Ternovec, ravnateljica