SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ

Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov (OZN), Svetovne Zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč (FEVR) že od leta 2007 obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija na podlagi Resolucije ZN 60/5 leta 2007 imenovala tretjo nedeljo v novembru. V tem času po celem svetu, kot tudi po številnih slovenskih krajih, potekajo slovesnosti in obeležitve.

Zavod Varna pot vsako leto v soboto na predvečer Svetovnega dne organizira slovesno obeležitev v Mestni hiši Ljubljana ter pred njo pripravi aktivnosti s področja varne mobilnosti za mimoidoče.

 

(vir: https://varna-pot.si/svetovni-dan/)

 

Video ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč: https://www.youtube.com/watch?v=P6PPaZIoI1c&feature=emb_title

 

Video o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo: https://www.youtube.com/watch?v=WleN8YycMNw

 

 

ZGODOVINA SVETOVNEGA DNE

Prvo organizirano obeleževanje spomina na žrtve prometnih nesreč je že leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti, podprte s strani FEVR (Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč), ki so žrtvam posvetile Evropski dan spomina. Z idejo francoske nevladne organizacije Esperanza – prižiganjem lučk v spomin in sloganom »Spomni se in premisli«, pa je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu.

V letu 2005 so gibanje podprli tudi Združeni narodi, leta 2007 pa je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. V letu 2011 je podporo aktivnostim podal tudi Evropski parlament.