Obisk deklice Tatjane iz Ukrajine

V torek, 21. maja, je učence 3. c obiskala 10-letna ukrajinska deklica Tatjana, ki je zmagala na likovnem natečaju v projektu »Popotovanje po Ukrajini.« Z njo so prišle tudi njena mama, gospa Ana, vodja projekta v Ukrajini, ter gospa Olga iz Ukrajinskega zavoda Rokavička, ki nas je spodbudila za izvedbo literarnega natečaja »Ukrajina – Slovenija: kaj nas povezuje?«.

Najprej so učenci zapeli šolsko himno in se predstavili z imenom ter hobijem, s katerim se radi ukvarjajo. Sledili sta kamišibaj predstavi ukrajinske pravljice Rokavička in slovenske pravljice Mojca Pokrajculja. Zanju so risbe narisali učenci sami, pravljici pa sta pripovedovali učenki Anastasija in Mojca.

Nato je Tatjana povedala nekaj o sebi. Sledila so naša vprašanja o šoli v Ukrajini, znamenitostih Ukrajine. Pogovor z njo je spretno vodila in prevajala Anastasija. Prva šolska ura je prehitro minila in preden smo odšli na malico, smo se skupaj slikali. Drugo uro nas je Tatjana učila risati sladoled in animeje. Sledil je sprostitveni odmor, ko so se učenci z njo igrali skrivalnice kar v razredu, saj je zunaj deževalo. Tretjo uro, ko so učenci pisali preverjanje, je Tatjana vsakemu od njih za spomin narisala žival in napisala njegovo ime v ukrajinščini. V odmoru pred četrto uro so se učenci skupaj igrali Kanglica, kanglica, vodo drži. Četrto uro so risali za Tatjano in ji izdelke podarili. Še enkrat smo se slikali. Pouk je bil zelo zanimiv in naučili smo se veliko novega. Veseli smo, da smo spoznali Tatjano in njeno domovino. Upamo, da bo Tatjana odšla v Ukrajino z lepimi spomini na nas, našo šolo in Slovenijo.

Za učence zapisala: Majda Ilc Hussein, mentorica literarnega natečaja »Ukrajina – Slovenija: kaj nas povezuje?«