Učenci in učenke 3. A-razreda sodelovali v projektu “Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto”

Četrtek, 17. 5. 2018, je bil za učence in učenke 3. A-razreda OŠ Martina Krpana prav poseben dan. Na povabilo nacionalnega koordinatorja Programa Ekošola, g. Gregorja Cerarja so se v spremstvu razredničarke Anje Janežič in učiteljice Tjaše Šinkovec odpravili na Ameriško ulico.

V okviru projekta “Pomagajmo čebelici: ocvetličimo mesto” – namenjenega osveščanju o  pomembnosti čebel in spodbujanju prebivalcev Ljubljane k ocvetličenju oken in balkonov z medovitimi rastlinami – so skupaj s starejšimi vrstniki iz OŠ Zadobrova in Gimnazije Jožeta Plečnika posadili 600 sončnic-medovitih rastlin, ki bodo čebele privabljale tudi v urbano okolje in jim omogočile pašo. Na ta način so obeležili Svetovni dan čebel (20. maj).

     

Nekaj vtisov učencev in učenk o dogajanju:

Imeli smo se super. Najprej smo prejeli set za vrtnarjenje. Potem smo se razdelili v skupine. Odpravili smo se sadit. Poleg nas so sončnice sadili še otroci iz drugih osnovnih šol. Komaj čakam, da vidim, kako naše male sončnice rastejo. (Lucija Marta)

Izvedeli smo, da so čebele pomembne za naše življenje. Gospod je v govoru povedal, da bi, če bi izumrle čebele, izumrl tudi človek. Pri tem se je pošalil, da si je misel izposodil od Alberta Einsteina. (Pavle)

Bilo je zelo odgovorno delo. Imel sem se zelo lepo. Med delanjem jamic za sončnice, sem našel kar 8 deževnikov. Ta dan mi je bil eden ljubših dni v šoli. (Ian)

Vsi smo bili zelo veseli,da smo imeli priložnost sadit sončnice. Upam, da bodo sončnice kmalu zacvetele. (Arijana)

Naučila sem se, da je sončnica rastlina, iz katere lahko izdelamo sončnično olje. Rastlina ima zelo močno in kosmato steblo, s koreninami pa vpije veliko vode. Cvet sončnice je zelo velik, sestavljen je iz več socvetij. (Hana)