BELOKRANJSKI POZDRAV

Za nami so že trije dnevi tabora v Radencih. Vsi smo zdravi in dobro razpoloženi. Sklepamo nova prijateljstva z učenci OŠ Domžale, ki so tu z nami. Ves dan se družimo ob raznolikih in zanimivih aktivnostih, ki so jih za nas pripravili v CŠOD. Ker je vreme lepo, te večinoma potekajo zunaj. Doslej smo opravili pohod na Radensko steno, od koder je lep razgled na dolino Kolpe, se preizkusili v streljanu z loki, plezanju, opravili kolesarski potep …

   

Osvežili smo znanje o orientaciji v naravi in izpeljali tekmovanje v orientacijskem teku. Na spehodu po vasi smo spoznavali njeno zgodovino, življenje v njej nekoč in danes ter njeno bogato kulturno dediščino. Seveda ni šlo brez izdelave belokranjskih pisanic in peke belokranjske pogače.

Posebej zanimiv je bil obisk pri gospe Rozi, ki nam je pri svojih dvaindevetdesetih letih zaupala svojo življenjsko zgodbo in recept za dolgo življenje (skromnost, delavnost).

Bogate so tudi naravoslovne vsebine. Da smo lahko spoznali življenje v Kolpi, smo morali najprej kaj živega v njej najti. Zabavno je bilo broditi po njej in to početi, seveda pa tudi pod miskroskopom opazovati, kaj smo našli.

Sedaj se odpravljamo k počitku (še prej moramo pojesti pogačo), ob zaključku pa bomo še kaj malega dodali in priložili kakšno fotografijo.

Lep pozdrav iz Radencev,

učenci 7. a in 7. b ter učitelja Roman Mržljak in Nevenka Šega